Gerekli  tetkikleri  neticesinde pankreas bezinden hala insülin salınma rezervi olduğu tespit edilen Tip 2 diyabetli hastalara uygulanan Transit Bipartisyon denilen ameliyattır. Tip 1 diyabetli hastalara etkisi yoktur, yapılmaz.

Ameliyat laporoskopik denilen karın içine deliklerle girilen bir ameliyat yöntemi ile yapılır. Tüp mide ameliyatında olduğu gibi ancak daha geniş bir tüp mide ameliyatı yapılır. İnce barsağın  kalın barsağa yakın olan bölümü bu yeni mideye bağlanır ve yine ince barsaklar arasında bağlantı oluşturulur. 

Bu ameliyat gıda alımı azaltılarak ve hormonlar üzerinde oluşan değişikliklerle etkili olur. İştah hormonu azalır, böylece hem açlık hissi, hem de iştah hormonunun insülin direncini arttırıcı etkisi azalır.  Barsağın son kısmına gıdaların erken gelişi ile midenin boşalması gecikir, barsaktan insülin benzeri  etki yapan hormonlar ile pankreası uyaran hormonlar salınır.  Tüm bunların etkisi ile şeker  hastalığında %80’ lere varan iyileşme sağlanabilinir.

Biz hastalarımızı ameliyattan sonra 1-3 gün hastanede yatırmaktayız. Ameliyattan sonra 4-6 saat arasında hasta ayağa kaldırılmakta, 8 saat sonra da ağızdan sıvı almaya başlatmaktayız. Diyetisyen kontrolünde özel beslenme uygulanmaktadır. Ameliyatın ilk 6 ayında hızlı bir kilo kaybı olmakta, sonrasında azalarak kilo kaybı 1.5 yıl devam edebilmektedir. 

Ameliyatın risk ve komplikasyonları diyabete ve kiloya bağlı genel ameliyat komplikasyonları ile aynıdır. Ameliyata özel komplikasyonların riski hastaya göre değiştiği için görüşmelerde belirlenmelidir.